U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten-de Vries, Hermina

Brink ten-de Vries, Hermina

Brink ten, Dagoberd

  • Geboren 21-09-1888 te Denekamp.
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 54 jaar.
  • Z.v. Izaäk ten Brink, koopman, en Lisette Kleffmann.
  • Gehuwd in 1926 met Hermina de Vries.

Brink ten-de Vries, Hermina (Mientje)

  • Geboren 19-05-1895 te Dwingeloo.
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 47 jaar.
  • D.v. Benjamin de Vries, koopman, en Geziena Elshof.

Dagoberd woonde met zijn vrouw aan de Lange Voor 14 te Denekamp. Hun enige kind, dochtertje Gezine Lisette, was kort na haar geboorte overleden. Hij was koopman, ging met een pak op zijn bakfiets bij de boeren langs en verkocht lappen en stoffen in allerlei kleuren en afmetingen. Hij had ook een winkeltje waar hij stoffen verkocht.

Hij was de oudste uit een gezin met zes kinderen. Zijn vader overleed in 1919. Naast hen op de Lange Voor 16 woonden zijn moeder en zijn broer en zus. Mientje kwam uit een gezin met acht kinderen. Haar moeder overleed in 1903 en haar vader in 1933 te Meppel.

Dagoberd moest in augustus 1942 samen met zijn broer Sigmond naar het werkkamp te Putten. Op 18 november werd hij naar kamp Westerbork gebracht. Zijn vrouw Mientje werd, samen met haar schoonmoeder en schoonzus,  in de nacht van 17 op 18 november 1942 vanuit Denekamp weggevoerd naar kamp Westerbork. Mietje, Dagoberd en zijn zus Roza werden ze op 24 november op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Beiden Holocaustslachtoffer, evenals zijn moeder Lisette, zijn zussen Roza, Rika en broer Sigmond met hun gezinnen. Van de familie van Mietje zijn haar broer Josef en haar zussen Klaartje, Jetje, Betje en Vroukje met hun gezinnen omgekomen. Haar broer Heiman vertrok met zijn gezin naar de Verenigde Staten en overleefde de oorlog.

Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Lange Voor 14

Joods monument Denekamp