U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten, Israël

Brink ten, Israël

  • Geboren 19-08-1872 te Denekamp.
  • Overleden 16-07-1943 te Sobibor, Polen – 70 jaar.
  • Z.v. Samuel ten Brink, koopman, en Sara van Gelder.
  • Gehuwd in 1899 met Klaartje Speijer.

Hij kwam uit een gezin met vijf kinderen. Zijn vader overleed in 1884. Israël vertrok in 1893 naar Dortmund. Hij was koopman. Vanaf 1896 woonde hij in Amsterdam, waar sinds 1892 ook zijn moeder en broers Daniel en Levie woonden.

Hij woonde met zijn vrouw aan de Zwanenburgwal 14 II in Amsterdam, Samen kregen ze vier kinderen, waarvan dochter Saartje in 1910 overleed. Zijn broer Isack was getrouwd met een zus van Klaartje.

Israël en zijn vrouw kwamen op 20 april 1943 in kamp Westerbork. Hun schoonzoon Samuel Rootveldt, inspecteur ‘hulp aan vertrekkenden’ te Amsterdam en getrouwd met dochter Leentje, heeft meerdere pogingen gedaan hen te helpen. Dit mocht helaas niet baten, ze werden alsnog op 13 juli op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn kinderen Leentje, Samuel en Bloeme en zijn broers Levie en Isack met hun gezinnen. Zijn zus Hendrika en broer Daniël waren al voor de oorlog overleden. Hun kinderen zijn omgekomen. Van de familie van zijn eerste vrouw zijn drie zussen omgekomen.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

ten Brink Israel

ten Brink Israel