U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten, Isack

Brink ten, Isack

  • Geboren 12-02-1876 te Denekamp.
  • Overleden 15-10-1942 te Auschwitz, Polen – 66 jaar.
  • Z.v. Samuël Daniel ten Brink, koopman, en Sara van Gelder.
  • Weduwnaar van Froukje Speijer.
  • Gehuwd rond 1940 met Alida Gokkes.

Hij kwam uit een gezin met vijf kinderen. Zijn vader overleed in 1884. Kort daarna vertrok Isack naar familie van zijn moeder in Rotterdam. Hij werd slager. Zijn moeder vertrok in 1892 met de rest van het gezin naar Amsterdam. 

Isack trouwde in 1898 met Froukje Speijer. Samen kregen ze drie kinderen, waarvan een zoontje dood werd geboren. Ze woonden aan de Drievriendenstraat 42 te Rotterdam. Zijn broer Israël was getrouwd met een zus van Froukje. Froukje overleed in 1939 waarna hij hertrouwde met Alida Gokkes.

Isack en zijn vrouw kwamen op 10 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze werden op 12 oktober op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Zijn zoon Samuel kwam op 22 november 1942 in kamp Westerbork. Hij kwam vanuit het eerste Nederlandse werkkamp te Ellecom, ook wel de ‘Hel van Ellecom’ genoemd. Hier werkte men onder gruwelijke omstandigheden aan de aanleg van een SS-sportcomplex.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn dochter Sara met haar gezin en zijn broers Israël en Levie. Zijn zoon Samuel heeft de oorlog overleefd. Zijn zus Hendrika en broer Daniël waren al voor de oorlog overleden. Hun kinderen zijn omgekomen. Van de familie van zijn eerste vrouw zijn drie zussen omgekomen. Van de familie van zijn tweede vrouw is een broer omgekomen, haar andere broer heeft de oorlog overleefd.

Joods monument te Rotterdam.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.