U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten, Sophie geh. Jakobs

Brink ten, Sophie geh. Jakobs

  • Geboren 29-04-1899 te Denekamp.
  • Overleden 22-01-1945 te Kratzau, Tsjechië – 45 jaar.
  • D.v. Samuel ten Brink, koopman, en Minna van der Walde.
  • Gehuwd in 1921 met Herman Israël Jakobs, koopman.

Sophie wqs de jongste uit een gezin met elf kinderen, waarvan er meerdere jong overleden. Haar vader overleed in 1922 te Denekamp.

Ze woonde met haar man in Coevorden, waar hun drie kinderen werden geboren. Later woonden ze aan de Koestraat 25a te Zwolle. Het gezin was ondergedoken aan de Julianastraat, maar werd op 24 augustus 1944 gearresteerd.

Sophie kwam met haar hele gezin op 29 augustus in kamp Westerbork – strafbarak 67 – terecht. Ze werden op 3 september op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz. Sophie kwam daarna in het extern kommando Kratzau terecht. Dit was een vrouwenwerkkamp te Weisskirchen in Tsjechië, waar ze als dwangarbeidster in het Spreewerk Kratzau moest werken. Hier is zij overleden.

Haar man kwam op 9 februari 1945 in het concentratiekamp Gross-Rosen, hij is op 02-05-1945 ergens in Duitsland omgekomen. Dochter Minna stierf op 31-10-1944 in kamp Auschwitz. Zoon Israël is op 03-04-1945 in het concentratiekamp Ebensee omgekomen, een bijkamp van Mauthausen. Dochter Betje bleef in kamp Auschwitz en werd eind januari 1945 door de Russen bevrijd.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar kinderen Minna en Israël, haar moeder Minna, haar broers Jacob en Adolf en haar zus Julia met hun gezinnen. Haar dochter Betje overleefde de oorlog. Ook haar broer Herman en zus Hendrina met deels hun gezinnen overleefden de oorlog. Van de familie van haar man zijn z’n ouders, een broer en een zus omgekomen. Twee broers en een zus hebben de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Zwolle.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

ten Brink Sophie geh. Jakobs

Sophie met haar gezin

Brink ten Sophie geh. Jakobs