U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Brink ten, Rika geh. van Zuiden

Brink ten, Rika geh. van Zuiden

  • Geboren 02-12-1893 te Denekamp.
  • Overleden 27-09-1944 te Weerselo, gefusilleerd op vliegveld Twente – 50 jaar.
  • D.v. Izaak ten Brink, koopman, en Lisette Kleffmann.
  • Gehuwd in 1922 met Simon van Zuiden, banketbakker.

Rika kwam uit een gezin met zes kinderen, haar vader overleed al in 1916. Ze werkte als dienstbode in Zutphen, Ommen en Goor. Ze woonde met haar man en zoon aan de Kalanderstraat 34 te Enschede, waar ze een brood- en banketzaak hadden.

Het gezin van Zuiden zat sinds januari 1942 ondergedoken bij de familie Groot Bramel aan de Rietmolenstraat 35 te Enschede. In 1943 vond ook de weduwe Hedwig Wolff-Maschke hier een onderduikadres. Bij een overval door de S.D. werden ze daar op 25 september 1944 gevonden. Haar man Simon en haar zoon Israël wisten het huis te ontvluchten, maar werden op de hoek van de straat alsnog door hun achtervolgers doodgeschoten. 

Rika en Hedwig Wolff-Maschke werden overgebracht naar het politiebureau te Enschede en op 27 september werden naar de S.D. te Enschede. Dezelfde avond werden ze, samen met vier anderen, naar het vliegveld Twente gebracht. Hier werden ze ter plekke gefusilleerd en in een bomkrater begraven.

Pas drie jaar later in oktober 1947 werd haar stoffelijk overschot – samen met dat van elf andere gefusilleerden – op aanwijzingen van de gevangengenomen S.D.-chef Schöber bij de bunkers op het Weerselose gedeelte van het vliegveld gevonden.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar zoon Israel, haar moeder Lisettehaar broers Dagoberd en Sigmond en haar zus Roza. Haar zus Thilda en broer Abraham waren al eerder overleden. Van de familie van haar man zijn z’n moeder, twee broers en een zus omgekomen.

Begraven: Nederlands Israëlitische Begraafplaats te Enschede.

Joods monument en Stolpersteine te Enschede.

Monument te Deurningen naast het vliegveld.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Joodse herbegrafenis