U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Bos, Evert

Bos, Evert

  • Geboren 01-06-1916 te Emmen.
  • Overleden 22-11-1944 te Almelo – 28 jaar.
  • Z.v. Marten Bos, arbeider, en Christina Francisca Hille.
  • Gehuwd in 1941 met Berendina Johanna Heijmer.

Evert kwam in juni 1925 na de echtscheiding van zijn ouders, samen met twee broers , naar het St. Nicolaasgesticht te Noord Deurningen. Zijn twee zussen kwamen in het St. Radboudgesticht te Ootmarsum. Hij vertrok in februari 1931 naar Dalfsen.

Zijn vader en moeder hertrouwden beiden. Vader kreeg opnieuw een zoon die hij Evert noemde. Vader overleed in 1935 en deze Evert is in februari 1944 te Emmen overleden. Onze Evert woonde later met zijn vrouw aan de Schoolstraat 11 te Goor, samen kregen ze twee kinderen. Hun zoontje Martinus van negen maanden oud is op 24 maart 1945 tijdens het grote geallieerde bombardement op Goor omgekomen.

Evert was chauffeur en verzetslid. Hij werd op 15 november 1944 samen met onder andere Jan ten Heggeler en Harry Woertman opgepakt omdat ze twee Poolse deserteurs uit het Duitse leger aan onderdak hadden geholpen. Deze waren ondergebracht bij de familie ten Heggeler op erve Bolscher te Hengevelde. Het schuiladres werd door een Hongaarse vluchteling verraden. Ze werden na verhoor overgebracht naar de gevangenis te Almelo. De twee Polen werden kort daarna geëxecuteerd.

Op 21 november werden Evert, Jan en Harry uit de gevangenis gehaald en rond middernacht gefusilleerd ergens langs de weg tussen Almelo en Wierden.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Goor naast zijn zoontje Martien.

Oorlogsmonument te Goor, onthuld door zijn dochter Ria.

D5 Bos Evert_02

D5 Bos Evert_01Bos EvertD5 Bos Evert_03