U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Baalhuis, Gradus Fredericus (Gerrit)

Baalhuis, Gradus Fredericus (Gerrit)

  • Geboren 28-12-1922 te Tilligte.
  • Overleden 23-01-1945 te Neuengamme, Duitsland – 22 jaar.
  • Z.v. Johannes Albertus Baalhuis, timmerman, en Johanna Geertruida Tijink.

Gerrit was de tweede uit een gezin met zeven kinderen. Hij werd geboren te Tilligte nr. 25, waar zijn ouders een woning en meubelwinkel hadden. Gerrit was bakker, hij werkte bij Derkman in Tilligte. Eerder werkte hij bij bakker Leusink in Haaksbergen. Hij woonde sinds september 1941 aan de Oldenzaalschestraat 230 te Ootmarsum, waar hij bakkersknecht werd bij molenaar Oude Hengel. Sinds half augustus 1944 werkte hij weer bij bakker Derkman.

Bij Derkman bakten ze ook brood voor de onderduikers in een plaats ongeveer 5 kilometer verderop. Op de bewuste dag – 17 augustus 1944 – was hij hier ook mee bezig, hij pakte het brood in de koffer van zijn bakfiets. Vanuit deze plek kon je vroeger de toegangsweg naar Tilligte goed zien. De bakker zag in de verte de Duitse colonne aankomen en maande Gerrit zich te verstoppen. De Duitsers hadden hem echter ook gezien en moeten geweten hebben wat zijn plannen waren, want ze gingen in rechte lijn naar de verstop plek toe en Gerrit werd gearresteerd.

Via Zwolle en de strafgevangenis in Arnhem kwam hij op 29 augustus in kamp Amersfoort terecht. Op 9 september 1944 werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Neuengamme, waar hij ruim vier maanden later is overleden.

Oorlogsmonument in de R.K. Kerk te Tilligte.

D3 Baalhuis Gradus_02

Baalhuis Gerrit