U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Arler, Gerrit

Arler, Gerrit

  • Geboren 24-12-1913 te Utrecht.
  • Overleden 23-04-1945 te Mauthausen, Duitsland – 31 jaar.
  • Z.v. Gerrit Arler, kruier, en Elisabeth de Groot.

Gerrit woonde van januari 1918 tot mei 1922 in het St. Nicolaasgesticht te Noord Deurningen, tussendoor zat hij een jaar in het internaat te Woensel.

Hij was de jongste uit een gezin met vier kinderen. Zijn moeder werd enkele keren opgenomen in een krankzinnigengesticht te Utrecht, waar Gerrit werd geboren.

Na Noord Deurningen volgde nog een jarenlang verblijf in internaten, eerst zes jaar in het Leo-gesticht in Borculo, ook zijn broer Jacobus verbleef daar. Daarna was Gerrit nog drie jaar in het internaat Harreveld te Lichtenvoorde.

In april 1932 vertrok hij naar Wateringen. Hij was tuinman. Gerrit woonde later in Den Haag.

Hij werd op 27 september 1941 door de Gestapo opgepakt omdat hij bij de kerk propaganda voerde tegen de N.S.B. Hij kwam als ‘Schutzhäftling’ via de gevangenis Dusseldorf-Derendorf op 23 oktober 1941 in het concentratiekamp Buchenwald. Op 26 januari 1944 werd hij naar het concentratiekamp Lublin-Majdanek in Polen overgebracht. Van hieruit werd hij overgebracht naar kamp Auschwitz en op 25 januari 1945 naar kamp Mauthausen, waar hij is omgekomen.

Nederlands monument te Mauthausen.

*Schutzhaft was in nazi-Duitsland de term voor het, zonder gerechtelijke uitspraak, arresteren en in bewaring stellen van personen die de regering onwelgevallig waren. De arrestaties gebeurden door medewerkers van de SA, de SS en later ook de Gestapo. Personen die in schutzhaft waren genomen werden schutzhäftlinge genoemd. De schutzhäftlinge verbleven niet in reguliere gevangenissen, maar in concentratiekampen waar de SS of SA de enige autoriteit was. De schutzhaft kon niet bij een rechtbank aangevochten worden. Er was ook geen bescherming door een rechtbank tegen de mishandeling tijdens deze zogenaamde preventieve hechtenis.

D2 Arler Gerrit_01