U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Denekamp » Smit, Tjerk

Smit, Tjerk

  • Geboren 09-10-1918 te Noord Deurningen.
  • Overleden 03-05-1945 bij Neuengamme, Duitsland – 26 jaar.
  • Z.v. Jakob Smit, commies, en Etje Vinkers.
  • Gehuwd in 1940 met Elizabeth Helena Maters.

Tjerk werd geboren te Noord Deurningen nr. 56 als tweede in een gezin met vijf kinderen. In februari 1921 vertrok het gezin naar Enschede. In verband met het werk van zijn vader verhuisde het gezin regelmatig. Sinds april 1924 woonden ze op A 299 te Ootmarsum, waar zijn vader werkte aan de Laagse Paal. In augustus 1926 vertrok het gezin naar Budel.

Hij woonde met zijn vrouw aan de Savornin Lohmanlaan 5a te Groningen, waar hun zoon Jakob werd geboren. Ook zijn vrouw zat in het verzet. Tjerk was ambtenaar op het arbeidsbureau en actief  in de verzetsgroep De Groot en De Vonk. Ze verstrekten valse papieren aan mensen, als zouden ze reeds vertrokken zijn naar Duitsland en verdonkermaanden belangrijke stukken betreffende uitzending naar Duitsland. Verder dwarsboomden en belemmerden ze alle maatregelen en bevelen van de Duitse bezetter. Nadat de groep die voor de levensmiddelenbonnen voor ondergedoken collega’s zorgde was opgerold, kwamen ook bovenstaande feiten van obstructie en sabotage aan het licht. Veel leden van de groep zijn vanwege hun verzetswerk gearresteerd, gemarteld in het beruchte Scholtenhuis in Groningen en daarna vermoord of omgekomen in concentratiekampen of bij gevangenentransporten.

Tjerk werd op 24 februari 1944 gearresteerd door de S.D. Via de strafgevangenis van Groningen kwam hij in mei 1944 in kamp Vught. Van hieruit werkte hij nog twee weken in het buitencommando Venlo. De buitencommando’s verrichtten onder meer constructie- en reparatiewerkzaamheden op vliegvelden. Vervolgens werd hij in september 1944 vanuit Vught naar het concentratiekamp Sachsenhausen gestuurd en later naar kamp Neuengamme. Hij werd voor het laatst gesignaleerd op 29 maar 1945 in kamp Dessauer-Ufer, een bijkamp van Neuengamme.

Hij is omgekomen bij het Engelse bombardement op de Cap Arcona in de Lübecker Bocht bij Neuengamme. Na twee jaar van onzekerheid ontving zijn vrouw in juli 1947 zijn overlijdensbericht. Bij deze ramp kwamen ruim 270 Nederlanders om het leven, voornamelijk verzetsmensen, maar ook een aantal uit Putten weggevoerde mannen.

Begraven: zeemansgraf.

Cap Arcona-monument te Neustadt in Holstein, Duitsland.

smit-tjerk-1945-monument-neustad

Smit Tjerk

smit-tjerk-1947-juli-22

smit-tjerk-2