U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Moser, Kurt Erich

Moser, Kurt Erich

  • Geboren 03-06-1920 te Wuppertal-Elberfeld, Duitsland.
  • Overleden 31-03-1944 te Auschwitz, Polen.
  • Z.v. Salomon Moser en Jenny Heidt.
  • Gehuwd met Ruth Sara Liemann.

Kurt Erich kwam in november 1938 vanuit Turijn naar Nederland.Hij was een Palestina-pionier uit het agrarische opleidingscentrum de Wieringermeer.

Hij kwam in september 1941 als landbouwersknecht bij de familie Sanderman op het erve Leuvelt te Hasselo nr. 5, gemeente Weerselo. Hier woonde eerder Erich Marcuse.

Kurt trouwde op 11-08-1942 te Weerselo met Ruth Sara Liemann uit Berlijn. Zijn ouders konden geen toestemming geven, aangezien ze toen al onvindbaar waren. Bij beschikking van Justitie Almelo werd dispensatie van afkondiging en wachttijd verleend. Getuigen bij het huwelijk waren vader en zoon Sanderman. Na hun huwelijk vertrokken Kurt Erich en Ruth naar Amsterdam. Samen kregen ze twee kinderen, Rudi Max (Reuven) en Kurt Erich jr. De jongste werd in 1944 geboren op het onderduikadres van Ruth.

Kurt werd opgepakt in Amsterdam en kwam op 26 augustus 1943 in kamp Westerbork – strafkamp 67. Hij werd op 31 augustus op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz. Zijn overlijdensakte werd in 1951 opgemaakt in Weerselo. Zijn oudste zoon Reuven heeft in januari 2018 Weerselo bezocht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn ouders. Zijn vrouw, zijn twee kinderen en zijn broer Hans en zus Eva overleefden de oorlog. Zijn broer Hans overleefde kamp Bergen-Belsen en Eva was met het laatste kindertransport naar Engeland vertrokken.

Monument voor de slachtoffers van het naziregime te Wuppertal.

Erve Leuvelt

Erve Leuvelt

Alle Palestina-pioniers in de gemeente Weerselo – nieuw 2018