U bent hier: Welkom » Personen » Oude Gemeente Weerselo » Balint, Istvan

Balint, Istvan

  • Geboren 04-09-1918 te Szeged, Hongarije.
  • Overleden 16-04-1943 te Sobibor, Polen.
  • Z.v. Imre Balint en Margit Karliva Brummer.
  • Verloofd met Wilhelmina Esther Zion.

Istvan kwam in februari 1939 vanuit Hongarije via de vliegschool Teuge in Nederland. Hij was een Palestina-pionier van de Deventer Vereniging. Hij verbleef tot februari 1940 in jeugdherberg ‘De Kleine Haar’ te Gorssel, een dependance van de Deventer Vereniging voor buitenlandse vluchtelingen.

Hij kwam in december 1940 als landbouwersknecht bij de familie Bosscha op ‘erve Vasterd’ te Gammelke nr. 6. In juli 1941 vertrok hij naar de Keizerweg 40 te Enschede. Later woonde hij bij zijn verloofde Wilhelmina Esther Zion te Eibergen. De hele familie besloot op verschillende adressen onder te duiken.

Eén van de adressen was bij de familie Kottelenberg te Eibergen waar meerdere Joden waren ondergedoken. Ook  Istvan was hier samen met Julius en Johanna Zion – een broer en zus van Wilhelmina – en de baby van Johanna ondergebracht. In maart 1943 werd er een inval gedaan op de boerderij. Julius en Istvan waren al bijna ontsnapt toen Johanna met haar baby werd opgepakt. Om te voorkomen dat de Duitsers ze allemaal zouden vinden, kwam Istvan uit zijn schuilplaats tevoorschijn. Ze werden alle drie naar de kazerne in Neede gebracht en van daaruit naar Westerbork.

Istvan kwam op 27 maart naar kamp Westerbork – strafbarak 66. Hij werd  op 13 april 1943 op transport gesteld naar het concentratiekamp Sobibor.

Holocaustslachtoffer, zijn verloofde overleefde de oorlog.

Joods monument en Stolperstein te Enschede.

Erve Vasterd

Erve Vasterd

Alle Palestina-pioniers in de gemeente Weerselo – nieuw 2018

(Engelse versie)

W5 Balint Istvan_01

W5 Balint Istvan_02