- Geboren 28-02-1919 te Klein Driene, gemeente Weerselo.
- Overleden 21-04-1945 te Hengelo – 26 jaar.
- Z.v. Gerhardus Martinus Kroeze, rijkstelefoondienst, en Geertruida Maria Nijhuis.
Jan werd geboren te Klein Driene nr. 12. Het gezin vertrok in februari 1926 naar Hengelo. Ze woonden later met hun zes kinderen aan de Oldenzaalschestraat 393. Jan werkte bij de firma Stork als metaaldraaier. Hij was lid van de N.B.S, ook zijn zus Marie was actief in het verzet.
Hij was betrokken bij de opvang en het transport van de uit Duitsland gevluchte Franse krijgsgevangenen. Ook nam hij vaak geallieerde bemanningsleden uit nabij de grens neergeschoten vliegtuigen in ontvangst en voorzag hen van kleding en onderdak.
Verder werd hij ingezet bij wapendroppings en de distributie van wapens. Ook heeft hij diverse Duitsers die de spoorlijn moesten bewaken ontwapend toen de wapens nog schaars waren. Hij stal van de Duitsers papieren met belangrijke informatie die vervolgens naar Engeland werd gezonden. Jan was ook aanwezig bij een gewapende overval op het bevolkingsregister in Hengelo. En hij was betrokken bij het vernielen van de kabelverbindingen van Amsterdam naar Berlijn ter hoogte van de Oldenzaalsestraat.
Hij verongelukte toen hij drie weken na de bevrijding met zijn motor tegen een Engelse legerwagen reed.
Begraven: R.K. Begraafplaats te Hengelo, vak V nr. 272.
Postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw, de ‘Medal of Freedom’ en het Verzetsherdenkingskruis.
Monument bij machinefabriek Stork en Herdenkingsmonument te Hengelo.
In Hengelo is de Jan Kroezestraat naar hem vernoemd.