- Geboren 27-05-1895 te Driel.
- Overleden 22-05-1945 te Wuppertal, Duitsland – 49 jaar.
- Z.v. Willem van Alphen, arbeider, en Petronella van Groeningen.
- Gehuwd in 1918 met Wilhelmina Janssen.
Albertus woonde van mei 1934 tot oktober 1934 tijdelijk met zijn vrouw en vier kinderen in een salonwagen te Hasselo, gemeente Weerselo. Tussendoor woonde hij een maand in Enschede en vanaf oktober in Losser. Hij kwam uit een gezin met negen kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Zijn moeder overleed in 1920 en zijn vader in 1927 te Lith.
Albertus was grondwerker-walsmachinist en woonde later in Wijk bij Duurstede, waar de jongste van de ondertussen acht kinderen werd geboren. Sinds december 1938 woonde hij met zijn gezin te Wellerlooi nr. 23, gemeente Bergen, Limburg. Hier was hij machinist bij een grinderij.
Zijn zoon Gijs was door de Duitsers opgepakt voor illegale slacht en uit de gevangenis ontsnapt. Hij vluchtte eerst naar zijn vader en daarna over de Maas. Daarop werd Albertus op 6 november 1944 door de Grüne Polizei opgepakt, beschuldigd van sabotage. Albert werd als dwangarbeider in Kirchweye-Hoya tewerkgesteld. Eind november 1944 kwam hij in de gevangenis van Wuppertal-Bendahl. Eind maart 1945 kwam hij, nu vanuit Hamborn, opnieuw in deze gevangenis. Veroordeeld voor ‘Vergehen gegen die Kriegswirtschaftsverordnung’. Veel gevangenen stierven hier ten gevolge van folter en door de erbarmelijke omstandigheden. Ook zijn zoons Gijs en Arie zijn opgepakt, maar het is niet precies bekend wanneer. Arie zat tegelijk met hem in Kirchweye-Hoya en ook tot aan de bevrijding in de gevangenis van Wuppertal-Bendahl. Zijn zoon Gijs is het gelukt om uit Duitsland te vluchten.
Albertus en zoon Arie werden op 16 april 1945 door de Amerikanen bevrijd en op 18 april in het Krankenhaus Marienheim te Wuppertal-Elberfeld opgenomen. Zijn zoon Arie is weer hersteld, Albertus is hier aan uitputting en hongeroedeem overleden.
Begraven: Kath. Friedhof te Uellendahl, herbegraven R.K. Begraafplaats Eikenboomplaats te Oss, later herbegraven op het Nationaal ereveld te Loenen, vak A nr. 721.
Gedenktafel van de strafgevangenis Wuppertal-Bendahl.
Gedenkteken voor de slachtoffers van het naziregime te Wuppertal.